Programmaverantwoording

Milieu

Algemeen
-   Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op; de netcongestie, stijgende energie-prijzen, de oorlog in Oekraïne vraagt van ons om flexibel en wendbaar te zijn en te anticiperen door capaciteit en middelen anders in te zetten.

-   Afgelopen jaar hebben we ingestoken op een uniforme aanpak van participatie. Van te voren afspraken met partners maken over welke wijze we participatie gaan vormgeven en wanneer. Dit kost tijd aan de voorkant, maar zorgt wel voor commitment in het vervolgproces.

Besparen:
-   Informatieavonden over het verduurzamen van de woning lopen goed; hier gaan we dan ook mee door. Er is belangstelling vanuit het hele land. Ook de verschillende webinars zijn goed bezocht met een uitschieter naar 10k deelnemers.

-   Van onze inwoners krijgen we terug dat het Energiepunt niet altijd goed vindbaar is. Om deze reden gaan we inzetten op meer zichtbaarheid en vindbaarheid van het Energiepunt. O.a. door te kijken of we het Energiepunt kunnen verbouwen of dat het beter is om het Energiepunt te verplaatsen naar een andere locatie, maar ook zetten we in op doelgerichte campagnes.

-   Het uitlenen van apparatuur zoals warmtebeeldcamera’s etc. is een succes. Bij het terugbrengen zijn er meestal aanvullende vragen of is het aanleiding voor een gesprek. Dit is het begin van de bewustwording en vaak de start van de verduurzaming van de eigen woning.

-   We hebben gemerkt dat er bij ondernemers, (onderwijs)instellingen en verenigingen steeds meer behoefte is aan advies over verduurzamen van hun organisaties. Dit is breder dan alleen het neerleggen van zonnepanelen waarvoor oorspronkelijk de Taskforce Zon was bedoeld. Daarom is besloten om een Energieloket op te zetten waar zij terecht kunnen met verduurzamingsvraagstukken.

Aardgasvrij:
De Parken, Loenen en De Maten
Proces:
•   We starten de nieuwe wijkaanpak in de toekomst zo snel mogelijk met het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de partners. Hieraan gaat een korte oriëntatiefase vooraf op de doelen, de opgaven en eerstelijns partners in de betreffende wijk. Dat betekent de doelen en de rolneming bepalen en aan de slag volgens het procesinstrument Het Wijkkompas. Door vooraf de doelen en rollen scherp te definiëren is de verwachting dat het vervolgproces sneller verloopt.
•   Om strategische keuzes in de wijk te maken voor duurzame warmteoplossingen voeren we eerst in samenwerking met de partners een bronnenonderzoek uit en ontwerpen we een technische kaart met daarop welke technische warmteoplossingen in wijk kansrijk zijn. Bij het maken van strategische keuzes betrekken we woningeigenaren (particulier en huur), VVE’s, scholen,(sport-) verenigingen en overige gebouweigenaren, zodat we de transitie naar duurzame warmte makkelijker maken.
•   Technisch kader en kaart helpt de woningcorporaties om eigen rolneming te  bepalen in  het strategische proces tot het maken keuzes voor warmteoplossingen en is daarmee helpend in de transitie naar duurzame warmte.
•   Buurt- en bewonersinitiatieven altijd koppelen aan het einddoel aardgasvrij en de keuze van de warmteoplossing voor gemeentelijke ondersteuning in mensen (handjes) en middelen, zodat we ook kunnen realiseren.
•   Participatieplan opstellen in fase Samen Starten in samenwerking met partners in de SOK volgens tool Participatiehuis programma. Dit zorgt voor eenduidigheid in aanpak en het managen van verwachtingen.

Product:
•   SOK kent nog een lage instapdrempel in de samenwerking. Initiërend ligt er eerst een grotere rol voor gemeente, waar partners lopende het proces  hun taak en rol moeten ontdekken en ontwikkelen. Deze taken en rollen goed opnemen in de  SOK
•   Het participatie- en communicatieplan worden als bijlagen bij de SOK gevoegd. Deze zijn kaderstellend voor werkafspraken in de SOK.
•   Participatieplan is ook de grondslag voor de uitwerking van de activatie en inzet vanuit spoor 1 TvW Besparen en zelf opwekken.

Kerschoten

•   De samenwerking met de projectpartners loopt goed. In sfeer van vertrouwen is er ruimte om elkaar te bevragen. Dit geeft ruimte om de verdiepende slagen te maken in de business case en de organisatie van de keten.
•   We naderen in Kerschoten het moment dat wij een principebesluit over de realisatie gaan nemen. Naarmate we dichter bij de realisatie komen, raken meer en meer disciplines betrokken. De bescherming van cultuurhistorische waarden en voortgang bij de realisatie van een warmtenet, hoe voorkomen we extra barrières in het proces. De ondergrond is al vol. Hoe richten we de ondergrond in  zodat  de riolering beschikbaar blijft voor onderhoud en ook de bomen ruimte hebben voor hun wortels. En waar wonen de vleermuizen in het gebied en wat betekent dat voor het ontwerp van het warmtenet?
•   Hoe dichter we bij het realisatiebesluit komen, hoe hoger de werkdruk wordt. Er zijn bv. verschillende contracten nodig tussen de partners in de keten, de techniek van het warmtenet wordt verder uitgewerkt, het project wordt concreet en andere afdelingen zijn steeds meer betrokken. Ook verandert de wetgeving op nationaal niveau. Dat vraagt steeds om een alerte reactie van een slagvaardige projectorganisatie. Er werken steeds verschillende mensen mee aan het project. Het is daarom goed alles (in redelijkheid) vast te leggen en goed te organiseren. APMW helpt daarbij.
•   Het project is complex. Kennissessies helpen om college en raad goed op de hoogte  te houden van de ontwikkelingen in het project. Dat kan helpen als straks belangrijke besluiten genomen worden over het warmtenet.
•   Het is moeilijk om de wijk goed aan te haken. We doen veel aan participatie en communicatie, maar het blijft een uitdaging om dit tot ieders tevredenheid te doen.
•   We vragen regelmatig een second opinion op over een bepaald onderwerp. Dat helpt ons: het bevestigt dat we op de goede route zijn of we sturen bij naar aanleiding van de second opinion.

Grootschalige opwek/ integraal energiesysteem:

•   Het energiesysteem is fundamenteel aan het veranderen. Waar het energienetwerk tot nu toe bedoeld was voor het leveren van energie vanuit enkele grote energiecentrales, gaan we nu toe naar een systeem waar op verschillende locaties ook duurzame energie wordt opgewekt en terug geleverd. Het opwekken van duurzame energie heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Dit heeft zijn weerslag op het energienetwerk; het afgelopen jaar bleek nog pregnanter hoe groot de netcongestie is en dat er meer moet gebeuren dan de eerder al geplande investeringen in de netfinfrastructuur. Dit bleek voor Apeldoorn niet alleen uit de door de gemeente zelf ingewonnen externe expertise maar ook uit informatie van netbeheerders Liander en TenneT.

•   Daarnaast waren er afgelopen jaar verschuivende inzichten binnen Apeldoorn, bijvoorbeeld het niet kunnen realiseren van windenergie de komende jaren, wat de mogelijkheden verkleint om het energienetwerk efficiënt te kunnen gebruiken voor een gecombineerde opwek van zon en wind. In toenemende mate leidt netcongestie tot vragen over de invloed van netcongestie op geplande ontwikkelingen, oplossingen en de rol van de gemeente. De netcongestie noopt tot het realiseren van energie-opslag of het balanceren van gebruik, het direct verbinden van vraag en aanbod of het omzetten van duurzame energie in een andere energievorm. Dit betekent dat de energievoorziening (van m.n. grootverbruikers of bij grote projecten) en de realisatie van duurzame opwek de komende jaren een complexe(re) puzzel zal zijn, waar maatwerk en koppelkansen belangrijke begrippen zijn.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21