Openbare ruimte

Prestaties

2. Een royale en veerkrachtige groen-blauwe omgeving voor mens, dier en natuur

Apeldoorn is een gemeente met groene veerkracht! We worden gekend en geroemd als een prettige groene gemeente en staan er voor om dat te blijven en te versterken. We zetten in op een robuuste groenblauwe hoofdstructuur als ruggengraat. We willen de hoeveelheid soorten planten en dieren in stand houden en vergroten, bij alle ingrepen die we (moeten) doen in onze openbare ruimte. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Want we weten dat klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en verschralende bodemvitaliteit ons kwetsbaar maken. Effecten als wateroverlast, hittestress, droogte, soortenarmoede en uitgeputte bodems zijn te verwachten. Als we niets doen krijgen we daar last van. Door meer groen en robuuster groen, door klimaatadaptief de openbare ruimte in te richten en natuurinclusief te ontwikkelen, beperken we die kwetsbaarheid. Het Groenplan, de Ecogids, het Rioleringsplan en de nieuwe Omgevingsvisie vormen hiervoor het onderliggende kader.

Wat hebben we bereikt in 2022?

In 2022 zijn diverse activiteiten verricht en projecten uitgevoerd, die een bijdrage leveren aan de een waterbestendige, groene en biodiverse leefomgeving.

Het is weer gelukt om meer dan 6 ha verhard oppervlak af te koppelen door mee te liften met diverse groot onderhoudsprojecten en door participatie van onze inwoners oa via de actie Tegelwippen, onze ophaalservice de Tegeltaxi in Woudhuis, De Heeze en Griffierveld en subsidieregeling Afkoppelen en Groene daken. In totaal in 7,5 ha afgekoppeld. Daarnaast zijn een aantal wateroverlastlocaties aangepakt, bijvoorbeeld een acht-tal hofjes in ’t Rooster, Hagenweg in Beekbergen en de Molenvaart in Lieren.

Er zijn een flink aantal vergroeningsprojecten gerealiseerd oa Stadpark Kanaal Zuid, winkelcentrum De Linie (fase 2), Vlijtsekade, Waltersingel en Hoge Dries. De natuurvriendelijke en recreatieve inrichting van het Zuiderpark is afgerond. Er zijn weer een aantal groeninitiatieven van bewoners gerealiseerd en de actie Boompje erbij was met de uitgifte van 1000! bomen voor particulieren een groot succes. Er gewerkt aan het bomenbeleidsplan en er is een start gemaakt met de Agenda Klimaatadaptatie en Natuur voor de periode 2024-2027.

Voor ecologie is het Bosbeheerplan voor Berg en Bos en Dennenheuvel opgesteld. Met de landschapsimpuls regeling zijn wederom een aantal erven biodivers ingericht. Het ecologisch beheer van het openbaar groen is versterkt. Ook is dit jaar weer ingezet op de stimulering van bloemrijke akkerranden. In samenwerking met IVN en KNMV heeft een in kader van natuurbeleving ook in 2022 een wildcamera-project gedraaid. Ook is er gewerkt aan de natuuratlas. De personele capaciteit voor ecologie is in 2022 uitgebreid met 1 fte.

Waar we kansen zien maken we Apeldoorn stapje voor stapje klimaatadaptiever en zetten we in op een meer natuurlijke leefomgeving.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21