Apeldoorn activeert

Prestaties

1. Inclusieve samenleving: Iedereen doet mee!

Wat hebben we bereikt in 2022?

We hebben in 2022 een start gemaakt met het Actieplan Armoedebestrijding dat een belangrijk speerpunt in het coalitieakkoord is. We stonden op diverse locaties in verschillende wijken van Apeldoorn om van inwoners te horen wat er in hun leven en wijk speelt en waar zij behoefte aan hebben. We nemen die input mee in het Actieplan Armoedebestrijding dat in het voorjaar van 2023 wordt gepresenteerd. We hebben echter niet op dat moment gewacht voordat we wat zijn gaan doen. We gingen al in 2022 aan de slag omdat het voor onze inwoners nodig was om ondersteuning te bieden.
Zo leverden we in 2022, vanwege de fors stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, aanzienlijke inspanningen om inwoners te ondersteunen. We hebben daarbij een grotere doelgroep onder de regeling laten vallen dan waar het Rijk vanuit ging: 130% i.p.v. 120% van het sociaal minimum. We verstrekten aan ruim 10.000 huishoudens een energietoeslag. Ook hebben we een ruimhartig beleid gevoerd als inwoners ondanks de toeslag toch niet uitkwamen met hun geld. En als inwoners met een inkomen boven de inkomensgrens ondersteuning nodig hadden omdat zij niet uitkwamen met hun budget., dan leverden we maatwerk. We verstrekten eind 2022 fashion cheques ter waarde van €100 aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen (tot 130% van het sociaal minimum), zodat zij winterkleding konden kopen.

Het aantal bijstandsuitkeringen is eind 2022 136 lager dan waar we 2021 mee eindigden. In 2022 konden we 358 uitkeringen beëindigen doordat inwoners aan het werk zijn gegaan, waarvan 17 statushouders. 40 inwoners gingen vanuit de bijstand een opleiding volgen waardoor de uitkering beëindigd kon worden, waaronder 14 statushouders.

De voortdurende oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom die als gevolg daarvan is ontstaan, hebben naast maatschappelijke ook financiële gevolgen voor de gemeente. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De burgemeester draagt op grond van de Regeling Opvang Ontheemden Oekraïne zorg voor het aanbieden van gemeentelijke opvanglocaties voor ontheemden. Sinds maart 2022 worden in Apeldoorn ontheemden uit Oekraïne opgevangen. Zowel in de gemeentelijke opvang als bij gastgezinnen. Op basis van de landelijke opgave en de verdeelsleutel binnen de veiligheidsregio realiseerden wij in Apeldoorn in 2022 736 opvangplekken op de locaties: Casa Bonita, Pomonalaan, Schopenhauerstraat, Lupineweg, Deventerstraat 184, en de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark. In het vierde kwartaal van 2022 verbouwden wij de nieuwe locaties Vissenstraat 49 en Watermanstraat 30 waardoor deze gereed waren voor opvang. Deze panden zijn in de tweede helft van december 2022 in gebruik genomen ter vervanging van de sporthallen Zuiderpark en Mheenpark. Naast het bieden van opvang, werkten wij samen met de zorgpartijen om de medische noodzakelijke zorg toegankelijk te houden. Daarnaast voerden wij de leefgeld regeling uit, die bestaat uit een financiële toelage aan vluchtelingen die niet beschikken over inkomsten en een regeling voor buitengewone kosten. Ook boden wij onderwijs aan minderjarigen, werden er educatieve en recreatieve activiteiten aangeboden en ondersteunden wij met behulp van Lucrato mensen richting werk.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21