Stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling

Prestaties

3. De veerkrachtige Apeldoornse economie is toekomstbestendig.

De Apeldoornse economie is krachtig. We willen onze positie in de regio en provincie naar de toekomst toe versterken. Daarvoor is het nodig om verder te investeren in de koers die we zijn ingeslagen met het programma de Ondernemende Stad om Apeldoorn te ontwikkelen als ondernemersstad. Ons economisch profiel is de basis van waaruit we dit doen. Apeldoorn als ondernemende stad is een van de vier strategische thema’s.

Hoofddoelstelling van ons economisch beleid is ‘meer bedrijvigheid en het versterken van onze bedrijven’. Om dit te bereiken bieden we de juiste randvoorwaarden voor ondernemers om zich hier te vestigen of om door te groeien. Hiervoor geven we de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken en breiden fors uit, willen we meer talent aantrekken, binden & boeien en verzilveren we de Apeldoornse kiemkracht.

Onze strategie gericht op de economische versterking van Apeldoorn vraagt een meerjarige aanpak. Daarom werken we aan een Economische Visie. De economische impact van de COVID 19 crisis op (midden)lange termijn is nog ongewis. We zetten in op de bestrijding van de effecten en daarmee het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid. De effecten, voor zover dan bekend, worden meegenomen in de Economische Visie.

Wat hebben we bereikt in 2022?

Onze economie staat er goed voor maar de uitdagingen buitelen over elkaar heen. Met de koersnotitie 2040 hebben we in 2022 de eerste stap gezet naar een economische koers 2040 die toewerkt naar een economie van de toekomst: duurzaam, digitaal, inclusief en impactvol. Met als uitgangspunt dat de economische ontwikkeling garant staat voor duurzame materiële welvaart en waardig werk om daarmee een goede kwaliteit van leven mogelijk te maken en een stijging van de brede welvaart van onze inwoners.

Het versterken van economie doen we door ruimte te bieden voor bedrijvigheid, het aantrekken en binden van talenten en het verzilveren van onze kiemkracht. Goed functionerende bedrijven en organisaties zorgen voor werk en inkomen en dragen zo bij aan de bestaanszekerheid van onze inwoners. Zij zijn sleutelspelers in onze samenleving om maatschappelijk vooruit te komen op het gebied van de energietransitie, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en digitalisering.

Het begin van 2022 stond in het teken van de coronacrisis en het ondersteunen van ondernemers die bovengemiddeld zwaar getroffen werden door de beperkende coronamaatregelen. Het lokale coronanoodsteunpakket bestond uit verschillende ondersteuningsmaatregelen waaronder een tegemoetkoming voor verlichting vaste lasten en advies op maat. Bij 95 ondernemers is de subsidieregeling toegekend.

De stapeling van uitdagingen en de wens om vanuit onze kracht te groeien, vraagt om een gemeente die de samenwerking versterkt tussen bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheid. In 2022 hebben we onze netwerkstructuur verstevigd met de realisatie van het strategisch netwerk, een regionaal logistiek netwerk, de Tech1000 en Zorg1000.

We werken aan het toekomst bestendigen van onze bedrijventerreinen. Een aantal projecten die deel uitmaken van de Regiodeal Cleantech Regio, hebben een langere doorlooptijd en zullen starten in 2023. In 2022 hebben we hiervoor de nodige voorbereidingen getroffen, waaronder het creëren van voldoende draagvlak op bedrijventerrein Zuid voor een project om bedrijfskavels te vergroenen en de ondertekening van een convenant met de Ondernemersvereniging Bedrijvenpark Apeldoorn-Noord (OBAN) om stappen te zetten voor de realisatie van collectieve camerabewaking.

Vraag Apeldoornse ondernemers wat op dit moment hun grootste zorg is en velen noemen het tekort aan gekwalificeerd personeel. In 2022 hebben we samenwerking en initiatieven gestimuleerd die een brug slaan tussen onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap. Zo zijn we mede organisator geweest van diverse arbeidsmarktgerelateerde bijeenkomsten waaronder Hack4Care, Arbeidsmarkt event IT, ShopYourJob voor de zorgsector en het Techniekfestival bij NewTechPark.

De thema’s veiligheid, energie en innovatie bieden ons kansen om Apeldoorn economisch te versterken. Om deze kansen te verzilveren investeren we in initiatieven die invulling geven aan deze thema’s en creëren we plekken waar ondernemers, studenten en overheid elkaar kunnen ontmoeten. In 2022 zijn de Climate Experience Room, het DC Lab en de E-novation Hub van de grond gekomen. Heeft het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering de deuren geopend en hebben we een bijdrage geleverd aan de Digitale Werkplaats Cleantech Regio+ en Energiekoplopers Apeldoorn en Epe.

Apeldoorn ondertekende al in 2021 de City Deal Impact Ondernemen om een actieve bijdrage te leveren aan de kennis over en verspreiding van het concept van impact ondernemen, zowel lokaal, regionaal als landelijk. In 2022 hebben we het MAEX Apeldoorn platform gelanceerd. is het regionale Expertisecentrum Social Return van start gegaan en waren we mede organisator van het 'Sociaal Ondernemen Werkt Event'.

Economische ontwikkeling reikt verder dan onze gemeentegrens. Steeds meer economische- en maatschappelijke opgaven vragen om regionale samenwerking en nationale betrokkenheid omdat ze op bovenlokale schaal spelen. In 2022 hebben we met de Taskforce economisch herstel de krachten gebundeld met verschillende VNG-commissies en netwerken zoals de G40 een gezamenlijk herstelplan voor de economie gemaakt. Binnen de G40 zijn we gestart met het opzetten van een (regionale) MKB-ondersteuningsinfrastructuur gericht op het cyberweerbaar maken van het mkb. Op regionale schaal hebben we invulling gegeven aan de Uitvoeringsagenda voor een sterke regionale economie.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21