Stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling

Prestaties

1. Het Stadspark van Apeldoorn

De transformatie van het centrum tot een stadspark wordt ingezet om de verblijfskwaliteit te verbeteren, te werken aan de klimaatrobuustheid en ruimte te geven aan de biodiversiteit, maar zal ook een antwoord geven op de leegstand, een impuls geven aan de economie, de mobiliteitstransitie in gang zetten en ruimte bieden aan nieuwe woon, werk en leervormen. Het bestaat uit drie deelgebieden die ieder met haar eigen profiel het Stadspark inkleuren.  

Wat hebben we bereikt in 2022?

De programma-organisatie staat en er zijn verschillende kredieten door de raad beschikbaar gesteld voor uitvoering. Op de projectenlijst BSK staan ongeveer 130 (potentiële) projecten, waaronder vastgoedprojecten, gebiedsontwikkelingen, mobiliteitsopgaven en groen- en wateropgaven. Lang niet allemaal concreet maar het zegt wel iets over de dynamiek in het gebied. We zijn volop in gesprek met onze stakeholders, zoals projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, beleggers, bewoners, bedrijven en met medeoverheden, zoals Rijk en provincie.

In 2022 is de economische context sterk veranderd. De vraag naar woningen in Nederland is nog steeds groot, vooral in het betaalbare segment. Het woningbouwtekort loopt verder op. Maar tegelijkertijd zien we een kentering van de markt. De (hypotheek)rente stijgt, bouwkosten stijgen en er is een tekort aan personeel, over de volle breedte van de bouwketen. Het wordt daarom steeds lastiger om businesscases
sluitend te krijgen. Tot slot vraagt de stikstofopgave extra aandacht, ook in het BSK-gebied.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21