Stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling

Prestaties

3. De veerkrachtige Apeldoornse economie is toekomstbestendig.

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Behalen we onze doelen?

Doel

Prestatie

Inhoud

Financiën

Planning

Risico's

3.1 Economische visie

3.1.1 We ontwikkelen een economische visie, als één van de drie kaders die de ontwikkeling van Apeldoorn de komende jaren stuurt. In 2022 stellen we de startnotitie voor de economische visie vast waarna we starten met de uitwerking.

3.2 We geven de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken en breiden fors uit.

3.2.1 We onderzoeken hoe we de groei van de Apeldoorn en de groei van werkgelegenheid gelijk op kunnen laten gaan (voor stad en de dorpen). Zie ook programma X - gebiedsvisie Uddel.

3.2.2 We geven de bestaande economie en de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken en breiden fors uit.

3.2.3 Op de bestaande bedrijventerreinen bekijken we mogelijkheden voor intensivering (ruimtewinst).

3.2.4 Naast Ecofacotrij II en Kieveen onderzoeken we de aanleg van nieuwe terreinen.

3.2.5 In 2022 gaan we door met het toekomstbestendig maken en vergroenen van onze bestaande werklocaties (o.a. via de RegioDeal).

3.2.6 In de Spoorzone en bij de Zwitsal blijven we inzetten op de verdere ontwikkeling van nieuwe werkmilieus.

3.2.7 Het Stationsgebied wordt een van onze belangrijkste werklocaties. We geven uitwerking aan de gebiedsvisies Veldhuis/KMN.

3.2.8 In de binnenstad blijven we inzetten op het verminderen van de leegstand. Dat doen we onder andere door leegstaande winkels te transformeren naar woningen (mede naar aanleiding van de aangenomen motie Woonkels)

3.2.9 We koppelen de groei van de werkgelegenheid aan de juiste woonmilieus (zie ook hoofddoelstelling 2).

3.3. Meer talent aantrekken, binden en boeien.

3.3.1 In 2022 continueren we onze inzet voor kwalitatieve toekomstbestendige werkgelegenheid binnen  de stuwende Apeldoornse sectoren.

3.3.2 In 2022 stimuleren en faciliteren we initiatieven die een brug slaan tussen onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap, zowel op lokaal als regionaal niveau.

3.3.3 In 2022 organiseren we samen met onze kennisinstellingen en Apeldoornse bedrijven uit onze stuwende sectoren gezamenlijke activiteiten om de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren zoals hackathons.

3.3.4 In 2022 verstevigen wij onze regionale samenwerking om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren in zowel de Veluwe regio als de Cleantech Regio.

3.3.5 In 2022 geven we uitvoering aan twee projecten met bedrijfsleven die bemiddeling tussen werkgevers en werknemers stimuleert.

3.3.6 In 2022 versterken we onze inzet voor een vitale arbeidsmarkt middels de samenwerking in de Cirkel Arbeidsmarkt.

3.4. Apeldoornse Kiemkracht verzilveren

3.4.1 We blijven in 2022 investeren in ons actieve relatiemanagement als backbone van ons economisch beleid.

3.4.2 In 2022 bouwen we verder aan Apeldoorn netwerkstad. Door individuele bedrijfsbezoeken, relaties met georganiseerd bedrijfsleven, talking dinners’ en een nieuw op te richten werkgevertafel (bestuurlijk overleg met de CEO’s van Apeldoorn)

3.4.3 We jagen in 2022 samenwerkingen, projecten en innovaties met bedrijven aan die gekoppeld zijn aan de opgaven (o.a. energietransitie) van de stad.

3.4.4 We koppelen bedrijven, organisaties en activiteiten aan op kiemkracht en binden& boeien aan Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en NewTechPark.

3.4.5 We zetten in 2022 in op behoud, uitbreiding en actieve acquisitie, specifiek daar waar economische kansen en ontwikkelingsmogelijkheden op kiemkrachtthema’s liggen.

3.4.6 In 2022 geven we invulling aan de City Deal Impact Ondernemen

Toelichting

Het afgelopen jaar hebben de diverse crisissen en actuele ontwikkelingen gevolgen voor de veerkrachtigheid en toekomstbestendigheid van onze economie. Denk daarbij aan de coronacrisis, stikstofcrisis, tekorten op de arbeidsmarkt en stijgende inflatie, energielasten en grondstofprijzen. De effecten hiervan zijn veelal terug te zien in de (financiële) resultaten van onze prestatiedoelen. Deze uitdagingen hebben invloed op de inhoud, onze bestedingen en planning vanwege een langere doorlooptijd van diverse activiteiten en projecten.

3.2.2 Voor de ontwikkeling van nieuwe terreinen is stikstofruimte nodig. Dat maakt de ontwikkeling van nieuwe terreinen complex. Niet alleen voor bijvoorbeeld nieuwe bedrijventerreinen is stikstofruimte nodig. Ook voor woningbouw.  
3.2.5 Een aantal projecten hebben een langere doorlooptijd en starten niet in 2022, maar hebben een voorziene start in 2023. De middelen voor de benodigde investeringen schuiven door naar 2023.
3.2.8 De motie ‘woonkels’ is doorvertaald in ‘Doorbouwen op succesvolle functieverandering’.
3.3.2 We hebben verschillende initiatieven gestimuleerd en gefaciliteerd zoals de opstart van het project Tech1000 met een bijbehorend netwerk en activiteiten, de Zorg1000, een regionaal Logistiek Netwerk met een sterk arbeidsmarkt component en een cybersecurity helpdesk bemand door studenten van HBO en MBO en ondernemers. We hebben onze doelen gehaald met minder financiering dan begroot.
3.3.3. Samen met kennisinstellingen en bedrijven hebben we in 2022 verschillende activiteiten georganiseerd, denk hierbij aan Hack4Care, Arbeidsmarkt event IT, ShopYourJob voor de zorgsector en de Techniekdag. De organisatie hiervan heeft met name procesmatige inzet gevraagd van ons relatiemanagement en we hebben voorbereidende maatregelen getroffen voor 2023 om activiteiten duurzaam te borgen. We hebben onze doelen gehaald met minder financiering dan begroot.
3.4.2 In 2022 is ook het traject gestart voor het opzetten van het Strategisch Netwerk Apeldoorn. Om versnippering te voorkomen, is de economische alliantie betrokken en aangesloten bij dit netwerk die in Q3 is gelanceerd. Ondanks deze koerswijziging is doel van 60 projecten ondersteunen gerealiseerd. De financiële bijdrage die we hiervoor gereserveerd hadden is echter niet volledig  benut door de uitvoerende partijen van de Economische Alliantie.
3.4.3. Ondanks dat we verschillende initiatieven gestimuleerd en gefaciliteerd hebben zoals het DC Lab, Climate Experience Room, Digitale Werkplaats en de Energiekoplopers heeft onze inzet met name een in-kind bijdrage gevraagd en procesgeld om partijen te mobiliseren en samen duurzaam aan de slag met projecten en innovaties in 2022 waardoor de financiële bijdrage achterblijft op de verwachte besteding. We hebben onze doelen gehaald, maar we zien dat dit soort processen langere doorlooptijden hebben om van idee tot uitvoering te komen met de investeringen die hiervoor nodig zijn. We verwachten dat wat we in 2022  ingezet hebben, vanaf 2023 verder te kunnen te realiseren.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21