Bestuur, inwoners en geld

Prestaties

2 Apeldoorn is bekend en erkend in Arnhem, Den Haag en Brussel

Onder de noemer Public Affairs werken we aan een combinatie van instrumenten als samenwerken, netwerken, profileren, beïnvloeden en het binnenhalen van projectfinanciering. Dat doen we vanuit het besef dat we niet al onze wensen en ambities zelfstandig kunnen waarmaken: samenwerking met andere overheden (gemeenten, provincie(s), Rijk, Europa) is onontbeerlijk

Lobby is een organisatie-brede activiteit die we tegenkomen in vrijwel alle programma's van de MPB. Lobby als onderwerp is een periodiek terugkerend thema op de agenda van ons college. Het is goed om ook de Raad explicieter mee te nemen in de inspanningen die onder de noemer Public Affairs door ons zijn ingezet. Het is immers niet altijd even zichtbaar welke dat zijn.
Zo werken we samen met de G40 en de VNG aan het beïnvloeden van het beleid van hogere overheden, bijvoorbeeld als het gaat over de financiering van het sociaal domein. Werken we samen met verschillende coalities van overheden op dossiers als laagvliegroutes of het stikstofdossier, en proberen we samen met de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten Deventer en Zwolle een Woondeal te sluiten met de minister van BZK. Ook versterken we de samenwerking tussen Rijk en Regio via de uitwerking van de Regio Deals Veluwe en Cleantech, en zoeken we naar externe financiering van onze ambities via subsidiemogelijkheden.
Met het ambitiedocument Apeldoorn 2040 hebben we helder op welke koers we onze lobbyinspanningen kunnen richten. Dat zal dan ook de leidraad vormen voor ons handelen in het komende jaar. Het gaat hierbij naast bestuurlijke lobby ook om het versterken van ambtelijke kennis en vaardigheden  op alle niveaus in onze organisatie. Een goede en stevige relatie  met onze partners in bijvoorbeeld Arnhem, Den Haag, Brussel of Düsseldorf (Euregio) is essentieel. Daarnaast behalen we schaalvoordelen door, waar mogelijk, de samenwerking met de Cleantech Regio en de Veluwe Alliantie beter te benutten. Als belangen overeenkomen betekent samenwerking niet alleen dat er efficiëntievoordelen te behalen zijn, maar maken we onze positie ook sterker en betekenisvoller.

Wat hebben we bereikt in 2022?

We hebben het afgelopen jaar de raad op meerdere momenten geïnformeerd over regionale samenwerking. Dat gebeurt onder meer bij de bespreking van de verschillende gemeenschappelijke regelingen maar ook bij meer inhoudelijke onderwerpen waarbij regionale samenwerkingen een rol spelen. Verder is er in het begin van 2022 een regionale bijeenkomst georganiseerd voor alle raadsleden in de regio Stedendriehoek over samenwerking (onder leiding van Maarten Hageman) en zijn er verschillende (inhoudelijk georienteerde) raadsbijeenkomsten georganiseerd door de regio Stedendriehoek zoals in november 2022. Tot slot is er eind 2022 een raadsbrief gestuurd over de gevolgen van de wijzigingen in de wet gemeenschappelijke regelingen.

In 2022 is er door het nieuwe college stevig ingezet op de lobby van Apeldoorn. De lobby richt zich op 4 speerpunten: Armoede/bestaanszekerheid, Stadmaken, Veiligheid en Veluwe. Vier speerpunten die terugkomen in de ambities van dit college maar ook vier speerpunten met raakvlakken richting andere overheden. De inzet laat zich zien door onder andere goede vertegenwoordiging in netwerken als G40 en VNG maar ook door de bestuurlijke aandacht voor Apeldoornse opgaven in de vorm van groot aantal werkbezoeken van landelijke en provinciale bestuurders en (top)ambtenaren.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21