Bestuur, inwoners en geld

Prestaties

3 Apeldoorn is een Smart City

Smart City Apeldoorn is de samenwerking tussen inwoners, bedrijven, onderwijs- en (kennis)instellingen en overheid door het toepassen van ICT om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn. En om onze gemeente beter te kunnen besturen en te laten functioneren. Smart City Apeldoorn is een instrument, maar geen zelfstandig programma met projecten. Speciale aandachtsgebieden zijn burgerparticipatie en gebiedsontwikkelingen en -revitalisering.

Noodzakelijke randvoorwaarden daarvoor zijn hoogwaardige ICT infrastructuur (bijvoorbeeld glasvezel, 5G en Lora) en -voorzieningen, laagdrempelige digitale toegankelijkheid en een digitaal vaardige samenleving. We geven daarmee gehoor aan het Actieplan Digitale Connectiviteit van het Rijk om ervoor te zorgen dat iedereen in 2023 snel internet heeft.

Net als Nederland kent Apeldoorn de komende jaren een aantal grote opgaven op het gebied van wonen, zorg, klimaat, digitalisering, mobiliteit, energietransitie en informatiesamenleving. Met inzet van digitale- en innovatieve oplossingen wil Smart City Apeldoorn de gezamenlijke uitdagingen integraal oppakken. Smart City Apeldoorn levert zo een bijdrage aan deze opgaven en helpt tevens de doelen van de strategische- en topthema’s te bereiken. Op deze wijze draagt Smart City Apeldoorn bij aan de uitvoeringsagenda’s van de Omgevingsvisie en Apeldoorn2040.

Daarbij is het belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er allemaal op het gebied van smart city en digitalisering in de wereld om ons heen gebeurt. En willen we wat kan? Daarom willen we via Smart City Apeldoorn ook bewustwording van deze digitalisering creëren en bijbehorende ethische vraagstukken agenderen. En daar waar mensen niet mee kunnen komen in de digitale samenleving, zoeken we naar oplossingen om dit te verbeteren. Met Smart City Apeldoorn streven we naar inclusiviteit.

Wat hebben we bereikt in 2022?

In 2022 zijn diverse stappen gezet in nationale samenwerkingen. Hieruit is onder andere het uitvoeringsprogramma mobiliteitsvernieuwing voor slimme, duurzame verstedelijking ontstaan. Waar samen met 6 koplopergemeente, waaronder dus Apeldoorn, in samenwerking met onder andere ministerie van I&W gewerkt is aan een NGF aanvraag.
We zijn wederom trekker van de G40 themagroep smart cities waarin we denk- en doekracht organiseren rond onze strategische doelen. Deze doelen richten zich met name op de ontwikkeling van een ecosysteem waarin nog intensiever met de stad, organisaties en inwoners, wordt samengewerkt, ondersteunt door slimme technologie en data.
We hebben initiatieven doorontwikkeld waarin we samen met inwoners aan onze gemeente werken. Denk bijvoorbeeld aan het dashboard Buiten Buurt waar we samen met inwoners van de Homerusstraat hun wijk willen verduurzamen.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21