Jeugd en onderwijs

Prestaties

2. Jeugdigen groeien veilig en gezond op

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Behalen we onze doelen?

Doel

Prestatie

Inhoud

Financiën

Planning

Risico's

2.1 Fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen preventief volgen en bevorderen.

2.1.1 Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen en jongeren van 0-19.

2.1.2 In 2022 extra stimuleren van een gezonde sportomgeving door activiteiten zoals TeamFitprogramma, de gezonde sportkantine en COOL055.

2.1.3 Ondersteuning van gezinnen normaliseren, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig. In 2022 is aan 80% van de huisartsenpraktijken een CJG - professional verbonden.

2.1.4 Duurzaam betaalbaar maken en houden van Jeugdzorg. Naast de maatregelen uit de Transformatienota voeren wij daarvoor in 2022 een pilot SGGZ uit en realiseren een aanbod BSO+

2.1.5 Jongeren ondersteunen bij hun mentale ontwikkeling, in 2022 een extra impuls door inzet klinisch psycholoog

2.2 Veiligheid waarborgen

2.2.1 We hebben huiselijk geweld in 2022 eerder en beter in beeld

2.2.2. Wij hebben zicht op en aandacht voor kwetsbare groepen door het versterken van ketensamenwerking en de relatiedesk onder te brengen bij de algemene voorzieningen

Toelichting

2.1.2. In 2022 extra stimuleren van een gezondere sportomgeving door de inzet van het TeamFit programma.
Eind 2022 en begin 2023 vindt er een inventarisatie plaats bij de sportverenigingen naar alcohol, roken en gezonde kantine. Hierbij wordt gekeken naar zowel de huidige situatie als wens om te veranderen. Het blijkt toch meer tijd te kosten om verengingen mee te krijgen in de Teamfit gedachte. Verenigingen hebben het de afgelopen periode niet makkelijk gehad als gevolg van corona, tekort aan vrijwilligers en hoge vaste lasten. De prioriteit lag hierdoor op andere gebieden. Daarnaast blijft het een flinke opgave voor een vereniging om veranderingen aan te brengen mede doordat verengingen afhankelijk zijn van hun vrijwilligers. Een aantal verenigingen gaan wel actief aan de slag, als de inventarisatie compleet is kijken we naar het vervolg op inzet gezondere sportomgeving.

2.1.4 Duurzaam betaalbaar maken en houden van jeugdzorg
Het project BSO+ heeft vertraging opgelopen. Oorzaak ligt in de vertraging die het woonplaatsbeginsel heeft opgelopen en de ondersteuning bij de toeslagenaffaire. Met BSO+ willen we een concrete stap zetten in normaliseren. Ouders die na schooltijd opvang nodig hebben voor hun kind met een ondersteuningsbehoefte maken nu gebruik van jeugdhulp, door BSO+ aan te bieden kunnen ook deze kinderen naar een Buitenschoolse Opvang.

2.1.5 Jongeren ondersteunen bij hun mentale ontwikkeling
Corona heeft grote impact gehad op het mentale welzijn van jongeren. Vanuit het Nationale Programma Onderwijs ondersteunen wij de scholen bij de mentale ontwikkeling van jongeren door de inzet van een klinisch psycholoog, extra uren schoolmaatschappelijk werk en jongerenwerk op de school. Daarnaast is er extra aandacht voor beweging onder andere door aantrekkelijk aanbod in parken en op schoolpleinen, die ook na schooltijd toegankelijk zijn.  

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21