Jeugd en onderwijs

Prestaties

Indicatoren

Effectindicatoren


Trendanalyse

Trendanalyse

Clienttevredenheid geboden resultaat/advies en geboden hulp CJG

De taken van het CJG zijn divers en daarom is het lastig de cliënttevredenheid in een algemeen cijfer te vatten. Het CJG toetst voortdurend hoe tevreden de inwoners zijn die gebruik maken van het CJG.
Ouders waarderen de Jeugdgezondheidszorg van het CJG met gemiddeld een 8.
De preventieve opvoedingsondersteuning CJG4kracht waarderen ouders met een 7,7. De Praktische Gezinsondersteuning wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8.5. Gezinnen die gebruik hebben gemaakt van het team Samen Beslissen geven gemiddeld een 7,1. Ongewogen leidt dat tot een gemiddelde score van 7,8. Daarmee blijft de trend van de cliënttevredenheid een ruime voldoende.

Jongeren met een delict voor de rechter

Het percentage is in Apeldoorn al een aantal jaren stabiel en vergelijkbaar met gemiddelde in Nederland (1%). Het streven is dit aantal op dit niveau te houden.

Jongeren met jeugdbescherming

We gaven eerder al aan dat de aantallen blijven stijgen en spraken de verwachting uit dat door de brede aanpak van het probleem, mede vanuit onze aanpak “Geweld hoort nergens thuis”, een stabilisatie werd verwacht. Helaas zien we dat in de laatste cijfers (2021) nog niet. Ook in dat jaar zet de stijging zich nog door. Daarbij helpt het niet dat er in 2022 binnen Jeugdbescherming Gelderland problemen zijn ontstaan in de bezetting waardoor bepaalde activiteiten vertraagd of niet worden uitgevoerd.

Jongeren met jeugdhulp

De landelijke en Apeldoornse cijfers laten over de periode 2015-2019 een stijgende lijn zien. In 2020 is er sprake van een daling waarbij duidelijk is dat Corona hierop een effect heeft. In 2021 zien we een verdere stijging naar 11,8%, iets boven het landelijk gemiddelde. Ook in 2022 zet die stijging zich door.

Jongeren met jeugdreclassering

Deze cijfers laten zien dat het aantal jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel vrij stabiel rond de 0,3% blijft. Het aantal in Apeldoorn neemt iets af. Mede door onze structurele preventieve inzet en samenwerking tussen politie, Jeugd-Boa's en het jongerenwerk. Het streven is dit aantal op dit niveau te houden.

Kostenontwikkeling jeugdhulp (totale kosten jeugdhulp vanaf 2015)

We zien dat de kosten Jeugdhulp in Apeldoorn, overeenkomstig het landelijke beeld, een stijgende trend laat zien. Volgens landelijke rapporten, speelt daarbij niet zozeer een hoge instroom maar vooral een achterblijvende uitstroom een rol. Landelijk wordt deze problematiek herkend en een Hervormingsagenda Jeugdzorg uitgewerkt met daarop diverse maatregelen. Uiteraard volgen wij deze ontwikkeling en nemen daarin, daar waar mogelijk, actief deel. In de Voorjaarsnota 2023 en/of de MPB2024-2027 informeren wij u over eventueel aanvullend in te zetten acties.

Ontwikkeling aantal wettelijke verwijzers naar Jeugdhulp

Het aantal verwijzers naar jeugdhulp is divers. Het streven is dat de afstemming en samenwerking tussen de gemeentelijke toegang, ons CJG en de externe toegangen verder verbetert. Het streven is het aantal verwijzingen door het CJG toe te laten nemen en het volume bij andere verwijzers te laten dalen. In 2021 bedroeg het aantal verwijzingen via het CJG 47,5%. In 2022 is dit opgelopen naar 51,7%

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2023 10:43:58 met de export van 06/14/2023 10:09:21